Pozor ná výplach nosu! Je to jogínsky očistný rituál

31.01.2019 17:26

Výplach nosu (najčastejšie za pomoci konvičky) je jogínsky rituál, ktorý sľubuje dosiahnutie rovnováhy tela, mysle a duše a má nás vraj pripraviť na vyšší stav vedomia. Je to jeden zo šiestich hlavných joginských rituálov očisťovania. Jeho cieľom má byť otvorenie dráh tela a eliminácia akýchkoľvek fyzických, energetických alebo duchovných blokov, čím má údajne umožniť voľné plynutie telesnej energie (prana).

 

Výplach nosu je teda pohanská okultná praktika, ktorá vychádza z jogiskej filozofie o rovnováhe energii a odstraňovaní blokov na dráhach tela. Pre kresťana je teda neprípusnou formou liečby, nech sa dnes tvári akokoľvek vedecky a medicínsky, stojí za ňou démonická sila, ktorej sa vykonávaním rituálu chtiac-nechtiac otvárame. Je jedno, že výplach nosu odporúčajú lekári, lebo lekári dnes častokrát odporučajú aj jogu či homeopatiu, to ale ešte neznamená, že je to súčasť klasickej západnej medicíny.. Keďže sa jedná o praktiku, ktorá je v rozpore s 1. Božím prikázaním a je súčasťou prílevu alternatívnych spôsobov liečby najmä z východných náboženstiev, chráňme seba a hlavne svoje deti pred takýmto pohanským rituálnym očisťovaním.

 

Zdroj: https://rawtravel.com/2017/08/30/ancient-yogic-practice-nasal-cleansing/

 

Voľný preklad článku z joginskej stránky je tu:

 

Čistenie nosu (známe tiež pod pojmami "detoxikácia nosu", "výplach nosu", atď) (neti) je kriya (čistiaca technika), ktorá sa používaná na očistu a čistenie tela jogínmi v Indii už viac ako 5000 rokov.

 

Výplach nosu sa možne sa na začiatku zdať trochu divná vec, ale ľudia si ho zvyčajne obľúbia a rozhodnú sa, že chcú v tejto praxi pokračovať. Časom sa stane rovnako normálne ako čistenie zubov. Keď sa robí pravidelne, vyrovnáva myseľ, telo a dušu a pripravuje vás na vyšší stav vedomia.

 

Slovo kriya pochádza zo slova "kri", čo znamená "robiť" a znamená rituál, ktorý sa robí vedome a s námahou. Existuje 6 hlavných kriyas (rituálov) používaných v joge na očistenie tela a mysle:

Neti - nosové očistenie

Dhauti - vnútorné očistenie

Nauli - brušná masáž

Basti - hrubé očistenie

Kapalabhati - detoxikačný dych

Trataka - civenie bez žmurknutia alebo civenie na sviečku

 

Keď tieto praktiky prišli na Západ, zdali sa, že sú trochu divné ak nie šokujúce, ale pre tých, čo praktizujú jogu, sú schodné a prirodzené.

 

Nakoniec tieto Kriyas otvárajú dráhy tela (nadis) a eliminujú akékoľvek fyzické, energetické alebo duchovné bloky, čím umožňujú voľné plynutie telesnej energie (prana). Pomáhajú získať celkovú fyzickú a duševnú harmóniu.

 

Samotný nos je úžasný orgán. Čistí vzduch predtým, ako vstúpi do nášho tela a zabraňuje vnikaniu prachu a baktérií do pľúc, preto je veľmi dôležité, aby bol nos udržiavaný čistý a zdravý.

 

Nasálne čistenie sa vykonáva jedným z dvoch spôsobov: sutra (povrázok) neti a jala (voda) neti. Povrázok neti používa bavlnu, ktorá bola ponorená do včelieho vosku. Je to zložitejšie a technika by sa mala získať od učiteľa.

 

Ak vyplachovanie nosu konvičkou (vodou) vyzerá bizardne, nie je to nič oproti bizardnosti rituálu, keď si treba prestrčiť nosom povrázok a vytiahnuť si ho cez ústa (Sutra neti). To už je neo-pohanstvo par excellence...

 

 

Pán Boh nás od takýchto vecí ochraňuj!

Späť